BOOK PAVILION

ARCHITECT / UMME KULSUM

PROJECT - COMPETITION BY Switch Competition

STATUS - PARTICIPATED

LOCATED - NEW YORK

AREA - 4000 SQFT

Texted project description provided - The location of the site is already a recreational zone, which attracts people to relax, enjoy and take break from their daily routine. So we are trying to keep that essence by providing openness in structure and connectivity with nature, with enculturation of the socialization and interest of people. Hence the fluidness of the structure snaps the protocol of the formal library. The library which inculcates the flexibility of reading culture, binds visitors to embrace the beauty of Mother Nature. It also helps people to enjoy reading in more natural and peaceful environment by providing the variable reading space and sittings. The site is developed in such a way which provides the various view points to the visitors which connects them directly to the environment. The building envelope is designed in such a way which breaks the formal image of a library. A translucent envelope of library provides linkages which enhances the reading culture in the visitors and limitless boundaries to evolve. The central space create link between people, nature and park essence.